Polypropyleen (PP) profielen
Vergeleken met PE is Polypropyleen de hardere variant binnen de kunststoffen. Het is een kristallijne kunststof die erg moeilijk te extruderen is. Slechts weinig profielvormen kunnen in polypropyleen worden geëxtrudeerd. Vergeleken met HDPE is PP stijver en heeft het een harder oppervlak. Dat het een goed bruikbaar materiaal is, komt door de mechanische eigenschappen in combinatie met de warmtebestendigheid en de goede weerstand tegen chemicaliën en andere stoffen.
Afgeleide types
Polypropyleen wordt tegenwoordig vaak vermengd met rubbersoorten. Door een speciaal procedé bij de grondstofproductie ontstaat een soort vulkanisatie, waarbij het materiaal thermoplastisch blijft. Deze combinatie resulteert in thermoplastische rubbers, die door hun unieke eigenschappen afzonderlijk worden behandeld en toegepast in diverse industriële sectoren.
Toepassingen PP Profielen
PP profielen worden veelvuldig toegepast in:
- Zonweringsindustrie: ideaal voor lichtgewicht en weerbestendige onderdelen.
- Automobielindustrie: gebruikt voor stevige en flexibele toepassingen.
- Verpakkingsindustrie: biedt een duurzame en kosteneffectieve oplossing.
Kenmerken in het kort
- Maximale gebruikstemperatuur: circa 100°C, geschikt voor diverse toepassingen.
- Slagsterkte: goed tot zeer goed, ideaal voor impactbestendige toepassingen.
- Brandbaarheid: brandbaar, belangrijk om rekening mee te houden bij gebruik.
- Chemicaliënbestendigheid: uitstekend bestand tegen diverse chemicaliën.
- E-modulus: hoger dan HDPE, biedt meer stijfheid en vormvastheid.
- Co-extrusie: goed te combineren met andere materialen.
Materiaaleigenschappen PP profielen
Gaat men PP co-polymeriseren met andere kunststoffen zoals ethyleen dan wordt een hogere slagvastheid bij lagere temperaturen bereikt. De maximale gebruikstemperatuur ligt bij plus minus 110 ° C. We spreken van een Homo-polymeer als het gaat om de harde, stijve niet slagsterke variant en van een co-polymeer als het gaat om het slagsterke profiel. Doordat het pp een langgerekte ketenstructuur heeft laat het zich makkelijk verstrekken en ontstaan er vezels en bandjes met een zeer hoge treksterkte.
Een ieder kent wel de touwen uit PP en de “strappings” die om dozen en kisten worden getrokken. Het wordt verder veel gebruikt voor huishoudelijke apparaten, tuinmeubelen, de auto- mobielindustrie en in de elektrotechnische sector. Omdat polypropyleen reukloos is, vrij van smaakbeïnvloedingen, goed verdraagbaar in contact met huid en slijmvliezen, wordt het veel toegepast in de levensmiddelen sector en in de geneesmiddelenindustrie. Door het apolaire karakter van polypropyleen hechten lijmen zeer moeilijk aan het oppervlak. Wel kan men verbindingen maken door middel van hetelucht- of spiegellassen.
Kleuren PP profielen
Brandveiligheid PP profielen
Lakken PP profielen
Zuiver Polypropyleen is zeer moeilijk te verven. Polypropyleen met minerale vulstof of met EPDM is wel geschikt om gelakt te worden. Om goed te hechten moet deze a-polaire kunststof worden voorbehandeld. Dit doet men door oxidatie van het oppervlak met een open vlam of door coronaontlading, waarbij met een hoge elektrische spanning de oppervlaktespanning wordt gewijzigd. Deze methode wordt veel toegepast in de verpakkingsindustrie. Ook moeten in veel gevallen hechtgrondlagen worden aangebracht.
Lassen PP Profielen
Polypropyleen is uitstekend te lassen met processen die warmte gebruiken, zoals warme lucht- en spiegellassen. Door de geringe polariteit is lassen met hoogfrequente technieken en ultrasoon echter niet geschikt voor dit materiaal.
Chemische bestendigheid PP profielen
Polypropyleen biedt uitstekende bestendigheid tegen chemicaliën en waterige oplossingen. Bij hogere temperaturen kan deze chemische weerstand echter aanzienlijk verminderen, wat belangrijk is om rekening mee te houden bij specifieke toepassingen.
Verbinden met andere materialen
Polypropyleen is uitstekend geschikt om te verbinden met andere thermoplasten. Men kan hierbij denken aan co-, tri- en quad-extrusie. Naast het verbinden met natuurlijk Polypropyleen (bijv. een andere kleurstelling) is Polypropyleen ook goed te verbinden met PP en Thermoplastisch rubber (SBS, SEBS, TPO en TPV).